onsdag, desember 01, 2010

Om boller og surdeig og andre seriøse ting frå loftet


Eg har som kjent for nokre kjøpt meg ein real kjøkenmaskin. Egentleg var dette noko eg gjerne ville avvente med, for då føler ein seg gjerne vel etablert. Men så leste eg i boka "Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom" ved kokk og sjølvlært bakar Morten Schakenda. Og der fekk eg klar beskjed. Vil du få dreis på brød og boller, bruk maskin! Eg har no alltid elta for hand og trent musklar på dette viset. Men jammen var det deilig å få sleppe dette styret. Så på sundag hadde eg ein real bakedag! Etter Schakenda si oppskrift har eg prøvd meg på surdeig. Den to det ei veke å lage. Og dette gav ein boblande deig, med syrleg halvroten (?) lukt. Men tanken på å kunne lage brød utan å bruke gjør er jo ganske interessant. Så det vart to surdeigar, ein grov og ein fin. Og to typar brød vart prøvd. Grovt surdeigsbrød (som egentlig vart flottare å sjå på enn det vart grovt) og brødet Svensken. Brøda vert noko luftig, men samtidig saftig og kompakte. Smakar litt annaleis enn vanleg gjærbakst, men smakar godt. No har eg litt surdeig liggande i to glas i kjøleskåpet som eg mata jevnleg og halda liv i om eg vil. Og eg som ikkje har fått skaffa meg katt kan i alle fall mata ein surdeig og godsnakke litt med den!

Lys surdeig til venstre, den andre grov. Synd ein ikkje kan lukte på bilete.




Og så var det desse bollene då. Det eg gleda meg mest til å bake var dei kjende bollene som også står som oppskrift i boka. Trikset er å elte inn smøret i terningar. Og resultatet vert fantastisk! Denne oppskrifta nyttar dei på Åpent bakeri i Oslo, som er kjend for desse bollene. Her er oppskrift for dei som vil prøve seg. Obs, du bør faktisk ha kjøkenmaskin her, om ikkje klarar du ikkje smøreltinga. Eg lovar deg. Frå boka nemnd ovanfor (Schakenda):

1kg kveitemjøl
5 dl h-mjølk (skal ikkje vere lunka - Schakendatips nr.1)
150g sukker
15 g salt
15 g kardemomme
1 stort egg
50 g fersk gjær
150 g smør i terningar

Ha alle ingrediensar untatt smør i eltebolle. Elt i om lag 15 minutt, tilsett smøret og elt i nye 15 minutt. Pass på at smøret er godt iblanda deigen. Legg deigen til heving, dekk med plastfolie, set lunt. Skal heve til dobbel størrelse.

Del opp i boller. På Bakeriet i Lom veg bollene 175 gram (!). Stort er gøy! Set på steikebrett med papir, dekk på ny med plastfolie og hev til dobbel størrelse. Pensle med samanvispa egg og steik ved 180-200grader i ca 15 minutt - følg med. La deg freiste! 



2 kommentarer:

  1. Hipp hurra for kjøkkenmaskin og himmelsk bakverk!!

    SvarSlett
  2. Takk takk Astrid! Det neste vert nok heimalaga Brioche:) bra kjøkkenmaskin, Bosch er best:)

    SvarSlett

Kjekt om du legg frå deg nokre ord!