torsdag, juni 26, 2014

Rabarbra- og jordbærmarmelade & syltetips


Jordbæra er kome på torget på Leirvik og dei er knakande søte og gode.
 I mellom oppussingsøktene har eg sjølvsagt handla inn nokre korger
og laga jordbærsyltetøy med mynte/brunt sukker til året som kjem 
- etter at denne fine sommaren er over. Samtidig laga eg rabarbrasaft
av rabarbra som eg har fått frå ho tante, og då var jo vegen kort til å smelle
dei to i lag til ein herleg marmelade! Oppskrifta er slik, og det er berre 
å doble den opp:

Rabarbra- og jordbærmarmelade

500 g rabarbra
 250 g jordbær
3-4 dl sukker
2 ss vatn
Jam blå syltepulver

Skrell rabarbraen og kutt den opp i små bitar. Kok opp i lag med vatnet
og la det koke på svak varme under omrøring til rabarbaen er fin og mør. 
Kutt jordbæra i små bitar og ha i panna. La det koke i lag og bruk ein 
stampar til å knuse bær og rabarba til mos. Ta panna av plata og ha
i i underkant av ein halv pose Jam (for betre holdbarheit og litt fastare 
marmelade). Bland godt. Ha så oppi sukker til det løyser seg opp
og hell marmeladen i reine sterile glas. 

Set du på ein fin merkelapp så har du utruleg kjekke presangar å gi både 
sommarsdagen og elles utover året! 

For best muleg resultat på syltetøy/marmelade:

* Ha reine glas i kokvarmt vatn heilt til du fyller dei med syltetøy.
* Brukte syltetøyglas/andre glas er supre for gjenbruk til syltetøy
då du får dei heilt lufttette. Glas med lok/strikk er litt vanskelegare
å få til heilt lufttett - og heilt lufttett må til for at syltetøyet ikkje muglar.
* Set loket på og snu glasa opp ned og slik skal dei stå heile tida på lagring.
* Skal du lagre syltetøyet i romtemperatur/kjølig så er det viktig at du 
fyller opp glasa heilt til toppen før du tek loket på.
* Kokt eller rørt syltetøy som du frys ned får ein friskare smak over tid
men då er det viktig at du ikkje fyller heilt fulle glas/boksar før du frys. 
og la det 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kjekt om du legg frå deg nokre ord!