søndag, september 28, 2014

Tomatsyltetøy


Har du smakt tomatsyltetøy før? Eller laga det sjølv? Det er nok ikkje
det mest vanlege syltetøyet ein finn i norske heimar. Eg har hatt full
tomatbonanza i år, kirsebærtomatene byrjar å bli ferdige i drivskapet, men
i steinbedet framfor huset er det flust av dei enda. Nokre er på veg
til å bli raude og ein del er framleis grøne. Desse tomatene har vakse
seg store og fine i varmen i sommar, men har modnast seint grunna at dei står ute.
 Eg har plukka jevnt og dei har vore søte som snop. Men det haustast ute no og
det er ein super mulegheit til å prøve nye oppskrifter for meg, syltedama sjølv.


Dagens fangst, og enda meir heng att. Tomater som er oransje på 
farge er greit å ta inn og enten la seg modne ferdig på eit fat
eller inni eit avispapir.


Tomatsyltetøy 
av spreke grøne tomater

om lag 1 kg grøne/lett gule tomater
1,5 dl vatn
safta av ei sitron
2 gode kanelstenger (eller anna krydder etter smak)
1 ts salt
ca 500 g sukker 
1/2 pose Jam syltepulver


Skyl av tomatene og del dei opp i båtar. Ha dei oppi ei stor 
panne i lag med sitronsaft, kanel, salt og vatn. La det koke opp og
la det småputre til tomatene vert møre. Rør om av og til slik at 
ikkje tomatfrøa set seg fast i botnen. Byrjar det å skje kan du også
ha oppi litt ekstra vatn. Ta så ut kanelstengene og ha oppi
Jam syltepulver. Rør godt rundt og la det koke i to minutt. 
Ha så oppi sukker. For ein meir karamellisert smak så ha gjerne litt
brunt sukker oppi og resten kvitt. Syltetøyet vert også litt mørkare
på farge då. Rør sukkeret ut og fyll på reine og sterile glas, skru
fast loka og set dei opp ned. 

Dette syltetøyet er såpass søtt og godt at det passar på 
brødskiva, på boller eller anna bakst og i kaker. Det er 
mange måtar å variere syltetøyet på etter kva ein vil bruke
det til, om ein vil ha det til ost  eller til kjøt så kan det kanskje 
vere godt å ha litt meir syre i syltetøyet, som litt eddik og 
gjerne litt meir krydder. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kjekt om du legg frå deg nokre ord!