torsdag, oktober 09, 2014

Siste rest

Årets bær. Mykje flotte og store bær i år, men her ser ein også konsekvensen av at dei ikkje vert plukka, dei rotnar på greina bokstaveleg talt. 

I år byrja bjørnebæra, eller "bjødnabero" som eg seier på mi dialekt, 
å bli modne allereie i juli. Bjørnebær er egentleg eit haustbær og ein koplar
gjerne desse bæra med kjølige kveldar og vått gras. Til tross for tidleg start på 
bæra så har det vore muleg å plukke heilt til nyleg på Eskeland. Om bærbuskane
ligg litt mørkt til så gir det seinare bær enn dei som får mykje sol og varme.
Bjørnebær er forsåvidt ikkje mitt favorittbær. Det er litt som å spele lotto
på om det smakar godt og søtt, er vassent og smaklaust eller er surt og hardt.
Eit litt kresent bær. som også gir sine utfordringar i plukkinga då tornene på 
buskane verkeleg borar seg inn i huden. Og som regel må ein strekke seg
litt eller klatre litt for å få tak i dei flotte bæra som gjer plukkinga til ein 
liten ekstremsport i seg sjølv. Så kvifor gjere dette då? 

Jo, bæra gjer seg så godt i mat, i bakverk, i likør, som varm saus på
isen m.m. Det er verdt å ta kampen med dei, sukre dei godt og nyte den
gode smaken som då breier seg i munnen. Ein bjørnebærpai til dømes med
bjørnebær oppå ei seng av vaniljekrem, varm og god frå ovnen attåt
kald og god vaniljeis....
Eg hadde dagens fangst i muffinsdeigen og laga muffins- og bjørnebærmagi
på ein laurdag. 

Bjørnebærmuffins med hint av karamell

3 egg
2,5 dl lyst sukker
250 g smør
1 dl brunt sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
5 dl kveitemjøl
Bjørnebærfangst (3-8 dl bjørnebær)

Visp egg og sukker til eggedosis. Smelt smør og brunt sukker
og avkjøl noko. Smørblandinga vert mørkt og karamellaktig. Vend inn 
det tørre i eggedosisen og ha så oppi smøretblandinga. Vend forsiktig til alt
er godt blanda. Ha så oppi bjørnebær og bland forsiktig. Jo fleire
bjørnebær, jo fleire muffins og jo saftigare men flatare muffins.
Ha oppi muffinsformer og steik på 225 grader i ca 13-14 minutt
til dei er gyldne på toppen. Muffinsane kan ein pynte opp
med til ein god oste- eller smørkrem, men eg syns
dei smaker faktisk best som dei er, avkjølte, attåt eit godt glas mjølk!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kjekt om du legg frå deg nokre ord!