fredag, desember 23, 2016

Og så var det jul


Og der var ho på ny. Jula. Den som kjem altfor fort, og som kjem altfor seint. 
Eg har blanda kjensler for jula, jul er ikkje noko eg forbinder med
familieglede og kos nødvendigvis. Heller kanskje meir eit ønskje om det,
ei forventning om det, eit pressa forsøk på det. Så før jul
får eg svingande kjensler, både trise og fortvilte og glade om kvarandre. Og eg veit
ikkje alltid heilt kor eg skal gjere av meg. Og eg trur det er mange som har det slik.
Om ein så har hatt gode juletider eller dårlege, om ein skal feire vekke frå
det ein er vant med eller skal feire utan sine kjære. Me er så kjenslevare
i jula, både store og små. Jakta etter julekjensla, lengta etter julesnø 
når det berre regnar, lengta etter roen når kroppen er rastlaus, jaget på alt som
skal gjerast samstundes som at ein skal vere så lukkeleg og juleglad, presangar
som skal kjøpast til den som eigentleg ikkje treng noko som helst, alt dette
som svingar i oss. 
Til tross for at jula er både fin og vanskeleg så set eg faktisk pris på at ho
dukkar opp, midt i den verste mørketida. For tenker du på det? Det er no
det er som mørkast, det er no me får lite dagslys og vert meir trøytte, men
det er no me tenner lys, held oss travle, putlar på, har noko å sjå fram imot. 
Og så kjem det julefri, for mange av oss i alle fall, og det er alltid godt. 
Har til slutt krydra teksten med nokre ting eg har putla på med den siste tida,
eg har nemleg ikkje hatt det så travelt, men kost meg med småprosjekt som 
eg likar godt. Og med littegrann juleinspirasjon, og det-er-greit-å-ikkje-alltid-
berre-vere-glad-og-nøgd-i-jula-tankar så ynskjer eg og bloggen gode juledagar
til alle lesarar der ute! 


Honninghjarter, pynta med sjokolade. Fyrste runde forsvant fort,
så måtte det til ein runde til. Oppskrift ligg på bloggen. 


Brød. Akk, eg kosar meg sånn med brødbakst. Og surdeig altså, 
herleg bakst! 

Karamelldrops, den store hiten i år. Her før dei vert dryssa med
melis slik at dei ikkje klenger seg på kvarandre. 
Her går alle og hentar seg ein drops i ny og ne! 


Fransk nougat. Ikkje smakt det? Det er knallgodt! Og eg har hatt lyst
til å lage det i mange år, jommen sidan eg var rundt 19-20 tenker eg. 
Men fyrst no kom eg i gong, sidan glukosesirupen sto i skapet. 
Veldig morosam oppskrift og utruleg god på smak! 



Det vart visst nokre møbelprosjekt også. To barkrakkar kjøpt
på ein bruktbutikk. Eg er ikkje så glad i nye barkrakkar, eg likar
best mine gamle krakkar, men desse var ok og bonden min treng
helst støtte i ryggen under måltida på kjøkenet. Og desse kunne eg 
trekke om! I blått snodig stoff frå Ikea, som eg kjøpte brukt i fjor. 
Om ein ikkje går 100% inn for heilt perfekt omtrekking så går det
faktisk ganske fort å trekke om ein stol og det vert ganske fint også!


Og eg har fått vaska litt. Ikkje superseriøs og plagsam 
julevask, men eg har vaska vindauge (!), på ein fridag
altså, ikkje etter jobb (puh), og det var herleg! Og gjøkuret
har også fått seg ein real julevask. 


Småfuglane har fått seg nye julepresangar i form av
fett med mykje godsaker i. Den beste fuglematen lagar ein
sjølv og det vert fest utandørs! 


Og til jul får eg gjerne for meg å tørke appelsinskiver. 
Då tek eg fram mandolinen min, altså eit kjøkenreiskap
til å skjære fine skiver med. Og det slår ikkje feil, kvar einaste
gong eg brukar det jernet så skjærer eg også av litt av ein finger. 
For eg kjem ikkje på å bruke beskyttelsen før etterpå. 
Og med bandasje på fingeren, appelsinskiver i ovnen, deilig 
lukt i huset, treet på veg inn og pynten på veg ut frå boden,
radioen på, grisestaken som eg malte grøn til advent har visst plutseleg 
blitt knall juleraud og spreier svensk og norsk juleglede
på kjøkenet, tre ungar framleis i senga til tross at klokka snart
er ti, mykje godt i boksar og glas og i kjøleskapet og på verandaen
og eg skal snart lage karamellpudding for andre gong i livet (ja,
eg har vore skjemd med at andre lager dette) så var det plutseleg jul. 



4 kommentarer:

  1. Så herlig julestemning hos deg!
    Her gikk nesten venstre tommel av i går da husmusa svingte kjøttøksa 8-/
    God julehelg ønskes fra oss i hilfigenheimen
    Ser frem til mange koselige blogginnlegg!
    Stor klem

    SvarSlett
  2. Å, dette innlegget fikk meg til å tenke ganske mye. Det er nok mange av oss som har blandede følelser for jula. Det ligger så mye forventninger om at man skal ha det så koselig, være så mye sammen med hverandre, og gjøre det så fint rundt oss samtidig som vi baker og koker så mye godt.

    Ta det med å være sammen først: Nå er det jo faktisk ikke alle som har det best når de er sammen med andre, enten fordi man er en type som best finner julefred sammen med seg selv og kanskje sin aller nærmeste, eller dessverre også fordi de som utgjør nærmeste familie ikke alltid trenger å være så hyggelig å være sammen med av ulike årsaker. Men hva er det vi spør hverandre om før jul: Hva skal dere gjøre på julaften? Hvor skal du være? Hvem pleier dere å være sammen med? osv. For tre år siden fant jeg den optimale juleroen - det var den første julaftenen vi feira sammen bare vi to (vi har ingen egne unger). Det har vi gjort sida, og det er rett og slett topp stemning, hele kvelden. Men du skal tro det er mange som stiller spørsmål ved vår måte å gjøre det på - er det ikke triveligere å være flere sammen, liksom? Jeg har vært heldig - ingen alkoholiserte foreldre eller annen juleterror. Julaften har vært en fin kveld. Men aldri så fin som nå. (",)

    Og når det gjelder det å gjøre alt mulig før jul, så tror jeg også vi må være flinkere til å SJØL bestemme hvor lista skal ligge. Ikke la oss styre av de forventningene vi tror ligger der fra andres side. I år hadde jeg fysisk behov for å legge lista kjempelavt, og gjorde bare det jeg følte ga meg energi på ettermiddagene etter jobb og i helgene. Med andre ord: Jeg lagde og skrev julekort, lagde karameller og knekk, og så tok vi en helt alminnelig fredagsvask før vi satte fram pynten. Dett var dett! Rundstykker og fruktbrød til årets julelunsjgjester bakte jeg faktisk samme dag som de kom, ikkeno´ stress (selv om noen sikkert ville syntes det var helt forferdelig på en helligdag). Og etter en lang lunsj med fersk gjærbakst var det ingen som etterlyste sju slag med kaker til kaffen. Ingen av gjestene kommenterte heller at jeg ikke hadde vaska taket eller bona belegget på kjøkkenet. (",)

    Med andre ord: Som med andre ting i livet, mener jeg at må vi finne balansen akkurat der vi befinner oss. Det er vanskelig å holde seg stødig dersom armer og bein skal strekkes i alle retninger - samtidig. Det er ikke så lett, men man må ta sine egne valg og deretter stå for dem uansett om andre synes de er "rare".

    Jadda, det var årets nyttårstale herfra. Bortsett fra det: Kjempetips med melis rundt karamellene - at jeg ikke har tenkt på det før. (",)

    SvarSlett
  3. Fin kommentar, Maria, vi hadde ei sånn jul i 2015, bare sønnen, mannen og jeg. Beste jula! Så fri for forventning, press og stress.

    SvarSlett
  4. Ja, det er mange måtar å feire jul på. Og heldigvis for det!

    SvarSlett

Kjekt om du legg frå deg nokre ord!